HOME MADE EGGNOG

December 28, 2015

Jak jsem slíbila, mám pro vás recept na domácí vaječňák. Než se pustíte do výroby, tady je několik věcí, které musíte vědět:

 

  • Recept není můj původní. Vymyslela ho Martha Stewart.
     
  • Původní rozpočet ingrediencí je snad pro 30 osob. Takže jsem recept zkrouhla zhruba na polovinu a stejně toho máme v lednici tolik, že můžeme ožrat půlku naší ulice.
     
  • Tohle rozhodně není recept pro někoho, kdo drží dietu. Je tam tolik tučných věcí, že jsem přibrala snad už při výrobě :-)
     
  • Je to opravdu opravdu silný alkoholický nápoj. Stačí jedna sklenička a budete mít naváto!
     
  • Doporučuju vyrábět vaječňák u rodičů, kde má tatínek větší zásoby alkoholu. Když budete kupovat koňak, bourbon a rum jen pro tenhle recept, dost se to prodraží. Nebo to udělejte jako já – koupila jsem všechny zmiňované druhy alkoholu, dala je tatínkovi pod stromeček a pak si je od něj krapítek půjčila :-)

 
	Tak tedy do toho. Tohle budete potřebovat:

	 

	6 čerstvých vajec (ideálně domácí, nebo farmářské bio, zkrátka opravdu čerstvá!)

	1 hrníček cukru moučky

	1/2 litru plnotučného mléka

	1 litr smetany na šlehání

	2 hrníčky bourbonu (já použila Jim Beam)

	1/2 hrníčku tmavého rumu

	1 hrníček koňaku (použila jsem Henessy)

	muškátový oříšek (měl být čerstvý, ale drcený v pytlíku taky splnil účel)

	 

	A takhle budete postupovat:

	 

Tak tedy do toho. Tohle budete potřebovat:

 

6 čerstvých vajec (ideálně domácí, nebo farmářské bio, zkrátka opravdu čerstvá!)

1 hrníček cukru moučky

1/2 litru plnotučného mléka

1 litr smetany na šlehání

2 hrníčky bourbonu (já použila Jim Beam)

1/2 hrníčku tmavého rumu

1 hrníček koňaku (použila jsem Henessy)

muškátový oříšek (měl být čerstvý, ale drcený v pytlíku taky splnil účel)

 

A takhle budete postupovat:

 

 
	1. Oddělte žloutky do jedné velké mísy a bílky do druhé. Ty našlehejte pomocí šlehače (je to rychlejší, než to kvrdlat ručně).

	2. Žloutky rozetřete do hladka mašlovačkou.

	3. Přidejte moučkový cukr

	4. Přilejte mléko a půl litru smetany (zbytek budete šlehat a dáte jí navrh jako ozdobu) + všechen alkohol.

	5. Dobře promíchejte, přidejte našlehané bílky a našlehaný zbytek smetany.

	6. Ozdobte nastrouhaným muškátovým oříškem a rovnou můžete rozlévat.

	 

1. Oddělte žloutky do jedné velké mísy a bílky do druhé. Ty našlehejte pomocí šlehače (je to rychlejší, než to kvrdlat ručně).

2. Žloutky rozetřete do hladka mašlovačkou.

3. Přidejte moučkový cukr

4. Přilejte mléko a půl litru smetany (zbytek budete šlehat a dáte jí navrh jako ozdobu) + všechen alkohol.

5. Dobře promíchejte, přidejte našlehané bílky a našlehaný zbytek smetany.

6. Ozdobte nastrouhaným muškátovým oříškem a rovnou můžete rozlévat.

 

 
	Přiznám se, ten jako od babičky to není. Zato se po něm dokonale zmrskáte tou spoustou kvalitního alkoholu, který jste při výrobě použili.

	 

	Tak já si jdu ještě nalít a radši si taky připravit tenisky na běhání, abych na ně zítra "náhodou" nezapomněla :-)  Mějte se krásně a až budete tuhle dobrotu vyrábět, nezapomeňte mi dát vědět, jak vám chutnala! Xo, mírně navátá Alena.

	 

Přiznám se, ten jako od babičky to není. Zato se po něm dokonale zmrskáte tou spoustou kvalitního alkoholu, který jste při výrobě použili.

 

Tak já si jdu ještě nalít a radši si taky připravit tenisky na běhání, abych na ně zítra "náhodou" nezapomněla :-)  Mějte se krásně a až budete tuhle dobrotu vyrábět, nezapomeňte mi dát vědět, jak vám chutnala! Xo, mírně navátá Alena.

 

0 Comments
Category: How to